- De kans op een handelsdeal tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie lijkt steeds kleiner te worden.
- De Britse premier Boris Johnson en voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie hebben weinig hoop dat de meningsverschillen over de Brexit nog overbrugd worden.
- Vrijdagochtend waarschuwde hoofdonderhandelaar Michel Barnier van de EU dat er nog ‘maar enkele uren’ te gaan waren om tot een deal te komen.
De tijd voor het bereiken van een handelsakkoord tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie is bijna op.
De Europese hoofdonderhandelaar Michel Barnier heeft vrijdag tegen het Europees Parlement gezegd dat “het moment van de waarheid” is aangebroken, maar dat er nog altijd aanzienlijke obstakels zijn. “We hebben nog maar enkele uren om te onderhandelen als we een verdrag op 1 januari in willen laten gaan.”
Het wordt moeilijk om nog tijdig een handelsakkoord te sluiten, gaven de Britse premier Boris Johnson en voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie donderdagavond aan.
Volgens Johnson zijn de onderhandelingen zelfs “in een ernstige toestand”, zei hij na een telefoontje met Von der Leyen. De onderhandelingen lopen volgens hem stuk als de EU niet aanzienlijke concessies doet.
Von der Leyen en Johnson belden elkaar om te kijken hoe de onderhandelingen, die ervoor moeten zorgen dat handel en verkeer geen grote hinder ondervinden zodra het VK op 1 januari de EU ook in de praktijk verlaat, ervoor staan. De gesprekken gaan vrijdag verder, hebben ze afgesproken.
Maar volgens Von der Leyen wordt het "een grote uitdaging" om meningsverschillen in het handelsoverleg met het VK op te lossen. In de Brexitgesprekken is weliswaar vooruitgang geboekt, maar vooral op het vlak van visserij blijven Britse en EU-onderhandelaars het volgens haar nog oneens.
Johnson sloeg een nog wat somberder toon aan. "De tijd is heel kort en het lijkt nu heel waarschijnlijk dat overeenstemming uitblijft, tenzij de EU haar positie substantieel wijzigt."
De tijd om tot een akkoord te komen dringt. Als er op 1 januari geen verdrag tussen de EU en het VK is, valt de wederzijdse handel terug op zeer ongunstige regels van de Wereldhandelsorganisatie (WTO). Dat betekent onder meer dat er voor veel goederen hoge invoertarieven gaan gelden aan de grens.
De Europese hoofdonderhandelaar Michel Barnier en zijn Britse evenknie David Frost onderhandelen sinds zondag vrijwel onafgebroken. Onder andere het Europees Parlement moet bij een principeovereenkomst nog instemmen met de afspraken. Leden van het parlement willen een eventueel akkoord uiterlijk zondag binnen hebben, zodat ze het nog dit jaar kunnen behandelen.